Esteu aquí

Una colla de raons per parlar català

Una colla de raons per parlar català

L´escriptor David Pagès i Cassú va llegir-nos el divendres 8 de juliol una bona colla de raons per parlar català a la presentació del seu nou llibre “500 raons per parlar català”, acompanyat del seu bon amic, l´historiador Joaquim Ferrer i Roca.

L´exconseller de Cultura Joaquim Ferrer va exposar a l´inici de la presentació que el català està sota pressió i necessita de totes les persones que el parlen i l´estimen. També va dir com a conclusió de la lectura del llibre que considera que necessitem d´un estat propi i que malgrat d´estar envoltats d´estats que no ens estimen hem estat capaços de mantenir la llengua. Ens hem adonat que l´autonomia té uns límits i que estem a mig camí, i que ens manca una eina que és l´estat propi, va afegir. Ferrer no entén com el maltès amb 400.000 habitants és oficial a Europa i el català amb quasi tretze milions no ho és. La diferència és què Malta té un estat i Catalunya no, i amb les habituals actituds del PP i PSOE el català mai serà oficial a Europa.

Joaquim Ferrer va aconsellar llegir les 500 raons de mica en mica i reflexionar-hi, no totes seguides com si d´una novel·la o d´un assaig es tractés, i va demanar que recomanem el llibre a la gent del nostre voltant.

Seguidament David Pagès va exposar que ha fet aquest llibre sempre amb clau positiva i encoratjadora. Un llibre que és un recull de citacions sobre el català de diferents personatges d´àmbits professionals ben variats i d´arreu de tots els territoris de parla catalana. Segons l´escriptor del llibre hi ha 4 grans grups de citacions. Les primeres per remarcar la importància del català. Les segones per visualitzar que el català és patrimoni de totes les terres de parla catalana i que el català és igual per tots. El tercer grup és per fer atractiva la llengua als nouvinguts i als joves. I finalment, la quarta és per crear un estat d´ànim positiu i optimista al voltant de la llengua catalana.

David Pagès va afegir que enlloc està escrit que el català desapareixerà. Els catalanoparlants tenim molt a dir-hi i el català serà el que els catalans vulguem que sigui.

La propera edició de la revista La Corbella de la Plataforma per la Llengua tindrà una breu notícia d´elogi sobre el llibre, segons va avançar en el torn d´intervencions del públic, Jordi Manent, una de les persones que tenen recollida alguna citació en el llibre i que també va assistir a l´acte. Jordi Manent és el director de la dita publicació de la Plataforma per la Llengua i és el fill d´Albert Manent, recent 43è Premi d´Honor de les Lletres Catalanes 2011 que lliura Òmnium Cultural. Es dóna el cas que el pare d´Albert Manent, Marià Manent, ja havia merescut el mateix guardó

Toni Bellatriu, portaveu local de la Plataforma per la Llengua, va cloure l´acte llegint també la citació 219 del llibre de la lingüista M. Carme Junyent que diu textualment “Nosaltres, cada vegada que diem bon dia, més que saludar, salvem un món. I quan ens comuniquem, no sempre podem limitar-nos a compartir missatges de forma eficient com fan tants altres éssers vius. De nosaltres s´espera una certa militància i una mínima fidelitat”. Junyent ens donarà a Canet de Mar a finals de setembre la xerrada “Un món de llengües. La diversitat lingüística i el català al segle XXI”.

Podeu escoltar l´entrevista que va fer el periodista Ferran Medina a David Pagès en el programa Tu i Jo de Ràdio Canet abans de la presentació, fent clic en el següent enllaç i anant directament al minut 01:14:00 fins el 01:36:10.

Comparteix