La presentació de l´acte va ser a càrrec de la vocal local de la Plataforma per la Llengua, Vanessa Ferré, qui va destacar la llarga experiència de l´autor com a periodista i va fer una breu ressenya sobre el llibre. Després va prendre la paraula l´autor, Víctor Alexandre, per parlar de l´obra, la qual inclou una vintena d´entrevistes a diferents personatges del món social i cultural que vinguts de fora s´han integrat com a nous catalans a diferents territoris dels Països Catalans.
L´autor va voler destacar dos aspectes importants; per una banda, el compromís de catalanitat de tots aquests personatges que podent escollir integrar-se en la llengua dominant, ho han volgut fer en la pròpia del país, fins al punt d´ocasionar-los certs problemes, com és el cas del senegalès Mbaye, agredit per la policia per mantenir-se ferm parlant en català. I per l´altra banda, també va voler insistir en les dificultats que molts catalanoparlants mancats d´autoestima posen a la integració en català dels nouvinguts quan els hi parlen en espanyol. Així com també, comentava l´autor que es mostra una certa submissió lingüística quan en presència de castellanoparlants la conversa sempre és en espanyol. En Víctor va voler fer recaure en l´actitud dels catalanoparlants la supervivència de la llengua i la cultura catalana.
A l´hora del torn d´intervencions el públic es va engrescar força a participar denunciant greuges lingüístics com la manca d´etiquetatge en català o l´incompliment de la immersió lingüística en l´Educació Secundària Obligatòria.
Al capdavall, va ser una tarda molt animada, amb un personatge, en Víctor Alexandre, i un llibre, “Nosaltres, els catalans”, que retraten la realitat viva de la llengua catalana.