Esteu aquí

“Tenim un nom” i lectura del manifest del Correllengua 2010

“Tenim un nom” i lectura del manifest del Correllengua 2010

Divendres 1 d´octubre a les 7 del vespre a l´Escola Universitària de Teixits de Punt de Canet de Mar va tenir lloc davant de més de 40 persones la presentació de la novel·la “Tenim un nom”, premi Ramon Llull 2010, a càrrec de l´escriptor i periodista terrasenc Vicenç Villatoro que va agrair molt la invitació de la Plataforma per la Llengua de Canet de Mar per presentar el seu llibre i alhora per participar també en el Correllengua, una festa que promou la llengua i la cultura catalanes per tot els territoris de parla catalana i que coordina la CAL. Vicenç Villatoro que és membre del consell consultiu de la Plataforma per la Llengua va tenir un moment per recordar a l´escriptor, pedagog i crític literari, Joan Triadú que va morir a Barcelona a l´edat de 89 anys. Triadú que també era membre del consell consultiu va destacar al llarg de la seva vida per la seva vessant d'activista cultural, de resistent antifranquista i també com a intel·lectual compromès. Villatoro també va fer saber als assistents la mort de la seva esposa fa unes poques setmanes i de la necessitat d'escriure en un futur sobre aquest tema.

Villatoro que va recordar les seves arrels a Canet de Mar va parlar de com veu la creació d´una novel·la comparant-la amb un maniquí que s´ha de vestir de les diferents idees que en sentit figurat l´escriptor ha guardat a l´armari. Villatoro que és un reconegut barcelonista volia fer una novel·la sobre la tribu i que millor que el Barça per unir a molta gent, com els protagonistes de la novel·la, la família Cortès, on es produeix un retrobament entre pare i fill amb l´excusa d´anar a veure la final de la Champions a París jugada contra l´Arsenal l´any 2006. Sobre el títol de la novel·la va explicar que el text “Tenim un nom” forma part de l´himne del Barça, però no només significa això, doncs tenir un nom vol dir també tenir un prestigi i com exemple va citar la pastisseria Campassol de Canet.

A l´inici de l´acte es va procedir per part del portaveu local de la Plataforma per la Llengua a la lectura del manifest del Correllengua 2010 elaborat enguany per Patrícia Gabancho. Gabancho que reflexiona sobre la situació del català manifesta que si cal aturar-se a reflexionar-hi és per què no estem en una situació de normalitat. El català està per sota en quan a drets i no té l´estatus que d´altres llengües tenen als estats plurilingües d´Europa. Els catalans, doncs, hem de construir un espai de normalitat per la nostra llengua, un espai que es diu Catalunya. Al final del manifest Gabancho diu textualment: “Som una nació de portes obertes, però som una nació. S´hi parlen mil llengües, però només una la definim com a llengua pròpia. Treballem junts, per tant, conscients, batalladors i esforçats, per poder tenir en el futur la normalitat que avui se´ns regateja”.

Comparteix